Plikyti pyragėliai

Plikyti pyragaičiai – rudens antidepresantai

Balkone gerdama savo rytinę kavą žiūrėjau į tolį ir mąsčiaus . Ruduo labai sunkus metas, bet tuo pačiu ir suteikianti gražių emocijų. Būna dienų, kai tu gali eiti spalvotų lapų užversta gatve, įkvėpti ką tik po lietaus gaivaus oro ir pajausti tokią harmoniją.
Vis dėlto šis rugsėjo rytas yra kitoks. Ši diena apsiniaukusi, laikosi keistas rūkas, dangumi plaukia sunkūs pilki debesys – pilni lietaus. Rodos, tuoj praeis akimirka ir pradės lyti. Sunkiausia susigaudyti laike. Aš mėgėja ilgai pamiegoti. Šis šeštadienis neišimtis. Nors balkone praleidau vos 15 min., tačiau negalėjau suprasti kiek dabar galėtų būti valandų. Galėjo būti ir pirma ir net kokios keturios.
Šiandien į blogą nutariau parašyti, dėl tų žmonių, kuriems tokiomis dienomis norisi susisukti į anklodes, užsivirinti skanios arbatos ar kavos, pasiimti gerą knygą ar įsujungti kokį nors filmą ir tiesiog nieko nedaryti. Mano nuomone, tokie žmonės patiria trumpalaikes rudenines deprasijas. 🙂
Kad tos depresijos būtų lengvesnės, nutariau pabandyti pagaminti desertą. Aš jau ne vieną kartą esu minėjusi, kad su tešla ir konditerijos produktais nelabai draugauju, tačiau tokią dieną kaip ši, norisi kažko skanaus, saldaus ir lengvo.
Nutariau pagaminti plikytus pyragaičius su plikytu kremu. Dėl recepto išnaršiau visą internetą, tačiau labiausiai padėjo draugė, kuri jau buvo gaminusi tokius pyragaičius ir sakė visai neblogai gavosi.
Tai ką, pabandysiu ir aš pagaminti rudens antidepresantus. 🙂

Mums reikės:
Tešlai:

  • 150 ml. miltų
  • 4 kiaušinių
  • 120 g. sviesto
  • 250 ml. vandens
  • trupučiuką druskos
  • 1 šaukštelio cukraus

Kremui:

  • 4 kiaušinio trynių
  • 1 šaukšto miltų
  • 2 šaukštų cukraus
  • 250 ml. pieno
  • vanilės lazdelių (aš naudojau maltos vanilės miltelius)
  • 150 ml. grietinėlės
  • 1 šaukšto cukraus pudros

Pasikonsultavus su drauge ir gavus pagrindinius nurodymus – pradėjau gaminti tešlą.

Pirmiausia į vidutinio dydžio puodą įpilam vandens. Sudedame gabalais supjaustytą sviestą, žiupsnelį druskos ir cukraus. Viską kaitinam ant vidutinio stiprumo ugnies, kad sviestas išsilydytu ir pradėtų burbuliuoti (ugnis turi būti vidutinė, kad nespėtų išgaruoti vanduo, nes kitaip nespėsit sudėti miltų ir tešla bus kieta). Kol išsilydinėja sviestas, per sietelį persijokite miltus. Kai tik vanduo su sviestu užvirs, į puodą sudedame miltus ir intensyviai maišome (neišsigąskite jei atrodys, kad viskas sušoks į gumulus. Tiesiog nenustokite maišyti). Tešlą maišykite su mediniu šaukštu ar mentele. Visas maišymo procesas vyks apie 2 min. Tešlą puode maišome tam, kad viskas lengvai atšoktų nuo puodo sienelių ir išsimaišytų iki vientisos masės, o miltai – iškeptų ir nusiplikytų.

Tešlą perdėkite į kitą indą ir po vieną įdėkite kiaušinius (idėjus vieną, jį įmaišykite į tešlą, taip pat elgtis ir su kitais). Tešla turi gautis drimbanti nuo šaukšto, bet neturėtų tekėti.

Su šaukštu dedam tešlos burbulus į skardą (nedarykite labai didelių burulų, nes jie iškils).

Dedame į įkaitintą orkaitę ir kepame apie 30 min. 200 laipsnių temperatūroje.  Orkaitės nedarinėjam, nes jei darinėsim, vanduo išgaruos ir pyragaičiai nepakils. Kepimo laiką turite sekti patys. Svarbu, kad jie gerai iškeptų ir paruduotų, visas juose esantis vanduo išgaruotų ir juos iškeltų, nes kitaip vanduo susikaups viduje ir pyragaičiai, kai atauš, pasidarys šlapi viduje.
Iškeptus pyragaičius išimkite iš orkaitės, galite kiekvienam pyragaičiui padaryti skylutę šone, kad iš ten išeitų garai. Per tą pačią skylutę į ataušusius pyragaičius prikimšime kremą.

Eilė kremui. 🙂

Pirmiausia, dubenyje su mikseriu iki vientisos masės išplakite trynius su cukrumi. Į masę sudėkite miltus ir dar kartą gerai išmaišykite. Vanilės lazdelę perpjaukite per pusę ir peilio galu nubraukite ten esančias juodas sėklytes ir sukrėskite jas į pieną (kadangi aš naudojau vanilės miltelius tai dėjau vieną ketvirtadalį arbatinio šaukštelio vanilės miltelių).
Užvirinkite pieną ir jį plona srovele užpilkite ant išplaktų kiaušinio trinių (viską intensyviai maišykite).
Tada viską supilkite atgal į puodą, kur virė pienas, ir ant vidutinės ugnies kaitinkite nuolat maišant, kol viskas užvirs ir sutirštės.
Kai užvirs kremas, leiskite jam paburbuliuoti kokią minutę ir nukelti nuo ugnies. Paliekame, kad atvėstų.
Į dubenį supilame 150 ml riebios greitinėlės ir įdedame 1 šaukštą cukraus pudros. Gautą masę išplakame su mikseriu. Tik stebėkite, kad grietinėlė nesigautų sviestu. Gautą masę įmaišykite su ataušusiu plikytu kremu (šį kartą man kremas gavosi kiek skystokas, tad atsargiai su grietinėle).

Kremas baigtas. Dabar eilė paskutiniui, bet ne pačiam lengviausiui žingsniui – prikimškite pyragaičius kremu. Geriausia tai padaryti konditeriniu švirkštu, jei neturit, tai galima tai padaryti su maišeliu.

Pabaigai, pyragaičius galite apšlakstyti ištirpintu šokoladu ar apibarstyti cukraus pudra.

Skanaus! 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *